Begravelse af flygtningene

38 tyske flygtninge begraves
Efter det blodige flyangreb på flygtningenes tog ved Vognbjerg, begravedes den 8. maj 1945 38 døde på kirkegården i Skjern. Her kom de til at ligge sammen med ca. 10 andre flygtninge, som tidligere var døde i Skjern.

Flygtningene kom til at ligge på den netop indrettede udvidelse af kirkegården. Man havde inddraget et areal på den østlige side af Fredensgade og her kom flygtningene til at ligge i en fællesgrav langs den nordlige side af kirkegården.

En tysk feltpræst talte over Esaias 55, 8-9. (se hans tale i ektramaterialet). Den tyske kommandant deltog i begravelsen og overgav de tilbageblevne flygtninge i modstandsbevægelsens varetægt. (*1)

Skjerns byleder, inspektør Ruby, nedlagde en krans fra frihedsbevægelsen, mens doktor Hahme fungerede som tolk.

Efterspil
I 1966 blev de mange flygtningegrave overført til den store gravplads i Gedhus ved Karup. Arbejdet blev udført af foreningen ”Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge”, som tager sig af tyske grave i udlandet.

I mange år fandtes på Skjern Kirkegård et simpelt trækors, der var sat over et par tyske flygtninge (De var altid 2 i graven og på korset. Se dette kors, som nu opbevares hos graveren, i ekstramaterialet.

 

Kilder:
(*1): Ringkøbing Amts Dagblad 07.05.1945: ”38 tyske flygtninge i fællesgrav på Skjern Kirkegård.